תפקיד ה – IoT במלחמה במגפת הקורונה

תפקיד ה – IoT במלחמה במגפת הקורונה

העולם כולו ממשיך להילחם באותו אויב – מגפת הקורונה. צרכנים וארגונים מאמצים טכנולוגיות חדשות ומגלים את היתרונות שלהן. טכנולוגיות חיישני IoT לקחו תפקיד משמעותי במלחמה בקורונה ועזרו לאנשים להתגבר על השלב הגרוע ביותר של המגיפה. בתקופה בה ריחוק פיזי נכפה עלינו, IoT בא לעזרתנו בניטור ואבחון מרחוק ואפילו טיפול בחולים. כמובן שתובנות אלה עוזרות לנו לטפל באוכלוסייה מרוחקת ומבודדת עם גישה נמוכה לשירותים רפואיים.

שירותים רפואיים בחרו להשתמש ברשת האינטרנט כדי להגן על אנשים מפני התפשטות הנגיף. יישומים שונים של IoT בתחום כללו התייעצות עם רופאים באמצעות תקשורת ווידאו כדי לאבחן את המחלה ולחסוך לחולים הלא קשים את הצורך בהגעה לבתי החולים שקרסו תחת העומס והיוו בעצמם גורם הדבקה בנגיף. לדוגמא, חברת Kinsa פיתחה מדי חום חכמים המתאימים את הדיאגנוזה שלהם לחולה עצמו תוך כדי שהם לוקחים בחשבון את ההתפשטות הגיאוגרפית של המגפה. השימוש במדי החום החכמים מאפשר התראה מוקדמת להתפרצות המחלה באזורים שונים מה שמאפשר לשלטון המקומי, מוסדות (כמו בתי ספר) וריכוזי אוכלוסייה אחרים להיערך מבעוד מועד באמצעות אמצעי חיטוי, ריחוק חברתי וכו’.

חיישני IoT משמשים כבר זמן רב לניתור מחלות כרוניות אצל חולים קשישים. חשיבות הניתור הזה גדלה מאד לנוכח הקורונה שפגעה יותר בקשישים ועוד יותר באלה עם מחלות רקע. אחוזי התמותה של קשישים עם מחלות רקע מקורונה הם גבוהים וכאן בהחלט אפשר לומר שחיישני IoT מצילים חיים!

בסין, בתי חולים היו הראשונים שהשתמשו ברובוטים לחיטוי אולטרה סגול או באמצעות תרסיסים מיוחדים. רובוטים דומים משמשים למשימות ניקיון, חלוקת מזון ותרופות ובסה”כ מפנים את זמנם היקר של הצוותים הרפואיים והסניטרים בבתי חולים, בתי אבות ובמוסדות סיעוד. בתקופת הקורונה, סייע ה – IoT לתעשיית הבריאות במגוון רב של תחומי טיפול בחולים. חיישני ה – IoT מנתרים את המטופלים ורובוטים מגישים להם תרופות ומזון. מטופלים שחיים בביתם משתמשים בין היתר במכשירי IoT תוצרת חברת Fitbit שעוקבים אחרי פעילות גופנית וצריכת קלוריות תוך כדי מעקב אחר האינדיקטורים הגופניים החשובים כמו לחץ דם, דופק וכו’.

הונג קונג היא אחת הערים המובילות במהפכת ה – IoT. מגפת הקורונה זרזה את המהפכה ועודדה אנשים להעלות רעיונות ולפתח מכשירים חדשים כדי להתמודד עם המגפה ולעזור לאנשים להיות בטוחים יותר. ה – IoT מניע פתרונות חדשים חדשניים בהונג קונג ממעקב וניתור עד לתברואה ותחבורה ציבורית. הונג קונג השתמשה בטכנולוגיות IoT בצמידים שקיבלו נוסעים שהגיעו לשדה התעופה. הצמידים שימשו למעקב אחרי הנוסעים שהיו בדרכם לתוכניות בידוד שונות, ובעזרתם השלטונות וויסתו את תנועת הנוסעים המגיעים להונג קונג ושלטו בדרך ובקצב ההגעה שלהם לעיר משדה התעופה כדי שלא ידביקו ולא יידבקו. חנויות ועסקים בהונג קונג פרסו מכשירים חכמים לזיהוי תרמי שתומכים ב – IoT כדי לזהות טמפרטורת גוף חריגה אצל אנשים מבקרים. המכשירים שלחו התראות ומידע למרכזי בקרה דרך רשתות הסלולר.

הונג קונג היא עיר צפופה ולכן מערכות IoT שממנפות נתונים כדי לשפר את החיים של תושביה הן חיוניות. ישנם פיתוחים רבים בתחום העיר החכמה שכוללים בניינים חכמים, שתורמים לאבולוציה של הונג קונג כעיר. טכנולוגיית ה – IoT שמותקנת בבניינים חכמים תמלא תפקיד מפתח בבריאות וברווחה הכללית שלאחר הקורונה. חיישני IoT יסייעו לבריאות השוכנים באותם בניינים ע”י איסוף נתונים כמו איכות אוויר וטמפרטורה כדי לתמוך בהחלטות של חיטוי בבניינים, יעזרו בהתמודדות עם זיהום, בטיחות מזון, ומים. גם מספר חברות ישראליות תרמו באמצעות טכנולוגית IoT למלחמה במגפת הקורונה.

חברת הסטרטאפ EarlySense פיתח מכשיר הממוקם מתחת למזרן ומודד את קצב פעימות הלב והנשימה של החולה בזמן שינה. כשמזוהה אנומליה (במיוחד בקצב הנשימה בגלל הקורונה), היא מדווחת דרך הענן לאבחון של רופא. פיתוח של אבטחת מידע רפואי עבור חברת EarlySense, התבצע על ידי מחלקת התוכנה של חברת RACHIP. הפיתוח נועד להבטיח שכל מידע שנאסף על המטופלים או ששודר במכשירי הניטור הרפואי של EarlySense מוצפן אך ורק בצופנים מאושרים על ידי מכון התקנים והטכנולוגיה של משרד המסחר של ממשלת ארצות הברית. צוותי התכנה והחומרה של חברת RACHIP סייעו גם בפיתוח מוצר IOT לביש של חברת Theranica, מדבקה לטיפול בכאבי מיגרנות. המדבקה כוללת שבב זעיר עם תקשורת אלחוטית, כאשר האפליקציה המותקנת בטלפון החכם של המשתמש שולטת בפולסים החשמליים המיוצרים במדבקה הלבישה.

חברת Sight Diagnostic פיתחה מכשיר קטן ונייד שמבצע בדיקות וספירות דם במהירות וביעילות. המכשיר משתמש בטכנולוגיות של ראייה ממוחשבת כדי לזהות אנומליות בצורה של “סידור” ובצפיפות של כדוריות הדם. למרות שהמכשיר לא פותח במיוחד להתמודדות עם מגפת הקורונה, הוא נמצא מתאים לשימוש ע”י חולים שנמצאים בבידוד. חטיבת התוכנה של חברת RACHIP מספקת לחברה צוות לפיתוח אוטומציה.

חברת Soapy פיתחה עמדה לרחיצת ידיים שמבטיחה רחיצת ידיים נכונה ויסודית בטמפרטורת מים נוחה, ובכמות מים וסבון מתאימה (במשך הזמן הנכון). עמדת הרחצה מציגה סרטון הדרכה לרחצת ידיים נכונה ואפילו משתמשת בטכנולוגיית “משחוק” (gamification) כדי לעודד את המשתמש לבצע את הפעולות הנכונות. חשיבותה של עמדה מסוג זה גדלה משמעותית מאז התפשטות המגפה.

Skip to content